Friday, 14 September 2012

Chia Seed

Entry kali ni tentang Chia Seed yang semakin popular sekarang.. Walaupun baru mencubanya, dan belum menampakkan hasil, tetapi ada beberapa orang rakan ku yang telah mengamalkannya telah menunjukkan kesan yang amat ketara.. Aku pun mula berminat dengan biji chia ni..



Apa sebenarnya Chia Seed ni? Bijirin ini adalah makanan kesihatan yang digunakan oleh Kaum Aztec dan Puak Mayan satu masa dulu yang dianggap sebagai sumber tenaga yang paling utama.  Selepas Spain menakluki kawasan tersebut, Chia Seed telah diharamkan dan dianggap 'taboo food' .  Sejak itu Chia Seed telah hilang dan telah dianggap pupus...

Tapi selepas banyak kajian dibuat akhirnya Chia seed membuat 'comeback'nya semula..


Jadi, kenapa Chia seed semakin popular sekarang?  
Chia Seed sebenarnya mempunyai banyak khasiat. Di antaranya ialah:

1.  Fiber

Chia seed mengandungi banyak fiber. Kajian mendapati bagi setiap 1 aun chia seed, mengandungi 11% fiber.  So kalau nak kurus boleh lah cuba... Ada kawanku yang mengambil biji chia ini sebanyak 1 sudu teh dan mencampurkannya ke dalam air minuman.. dan kesannya sentiasa rasa kenyang.. selepas sebulan menggamalkannya, berat badan semakin turun.. rupanya lebih kurang biji selasih apabila dah kembang... Selain itu, chia seed juga dapat mengelakkan rasa nak makan jer sebab perut sentiasa rasa penuh.. dan yang penting bila nak 'membuang' pun mudah... 

2.   Omega 3 dan 6

Seperti yang semua telah maklum, badan kita tidak dapat menghasilkan Omega 3 dan 6 ini.. Kita perlu mendapatkannya daripada makanan seperti ikan, susu, telur dan sebagainya.  Berita baik untuk semua kerana biji chia ni banyak mengandungi kedua-dua asid omega ni.. So boleh bagi anak-anak makan sebab baik untuk otak dan pertumbuhan mereka..

      

3.   Kalsium

Khasiat seterusnya untuk tulang dan gigi yang sihat...  Biji chia mengandungi tiga kali ganda kalisum jika dibandingkan dengan susu.. so untuk mengelakkan osteoperosis, ambiklah biji ni dalam diet kita...

4.  Anti Oksida

Super penting untuk menghalang radiasi bebas daripada menyerang bandan kita.. awet muda pun ya juga.. aku dapati kawan yang mengamalkan makan biji chia ni, kulit mukanya semakin tegang dan berseri.. 

5.   Protein

Menurut chiaseed.com ..“It includes all essential amino acids such as leucine, lysine, isoleucine, methionine, threonine, valine, tryptophan, and phenylalanine. The powerful combination of these amino acids will allow you to perform better during your training sessions and help you build more muscles faster.”

6.   Mengimbangi paras gula dalam badan

Apabila gula dalam badan seimbang, dapat mengelakkan risiko diabetes dan badan semakin bertenaga dan lambat rasa letih... Badan terasa bertenaga sepanjang hari.. Chia seed juga dapat mengelakkan daripada badan kita dehidrasi.. cuba tengok biji seed apabila dah direndam dalam air.. kembang dan penuh dengan air.. so imagine apabila biji ni berada dalam badan kita.. 

7.   Anti-Inflamantory 

Kajian ini telah dibuat terhadap pensakit arthiritis. Mereka mendakwa sejak mereka mengambil chia seed dalam diet mereka, sakit tulang mereka berkurangan hanya selepas beberapa minggu sahaja.  Kandungan omega 3 yang banyak juga membantu me'lubricate'kan sendi-sendi.. . Yang ini aku akan cuba meujuk ayahku untuk mengambil chia seed dan melihat sendiri hasilnya.. Insyaallah..

Puding Chia

Yang pasti, apabila aku google rupa-rupanya banyak resepi di dalam internet yang menggunakan chia seed ni.. boleh buat air, campur dalam sayur-sayuran, buat puding,  buat lempeng atau cekodok, campur dalam telur dadar dan sebagainya...

Lempeng Chia...
Muffin Chia..
Breakfast Cereal Chia..
Stew Chia...
Puding Chia lagi...
Biskut Chia...
Chia Seed Recipes
Chia Juice... 

Banyak betul resepinya.. yang penting murah dan juga banyak khasiat.. Cubalah...
 




13 comments:

  1. terima kasih Kak...minum air ni byk2 la...kurang panas badan...

    ReplyDelete
  2. Satu rumah sekarang ni dipaksa makan biji benih ni dek ummi:D Ni semua dia punya idea. Mula-mula try tu rendam sesudu dalam air kosong, minum. Terus pening kepala, loya, dibuatnya.Haha. Agaknya nak kena build-up dos. Takpe, takpe demi kesihatanku akan ku teruskan... tak nak try ke? bagus untuk ibu mengandung jugak kot?

    ReplyDelete
  3. di mana nak beli? dan berapa harganya? :D

    ReplyDelete
  4. camane nk beli?? berapa harganya??

    ReplyDelete
  5. Sudahkah kamu ketahui akan kesan sampingan chia seed ini jika makan terlalu banyak?. Sila klik link berikut untok informasi: http://www.primalbritain.co.uk/chia-seeds-benefits-and-side-effects/

    ReplyDelete
  6. Ada di FB orang malaysia kita jual:

    www.facebook.com/ChiaSeedsMalaysia

    Cubalah...

    Apa2 makanan pun termasuk nasi jika dimakan terlalu banyak akan mendatangkan kesan sampingan. Jadi berwasatiah lah..

    ReplyDelete
  7. BOLEH JUGA HUBUNGI SAYA JIKA BERMINAT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh hubungi saya di no 0164165488 untuk dapatkan Chia Seed

      Delete
    2. harga n siap pos bape rm...

      Delete
  8. skrg di cosway pun ada jual...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Mrs Nazar boleh tunjukan gambar produknya....

      Delete
  9. Saya beli kat cosway je. Murah.

    ReplyDelete
  10. Klu tinggi anti-oxidant xelok utk early pregnancy kan?

    ReplyDelete